Uthyrarskolan, del 2 av 3

Information om viktiga funktioner, såsom prisändring, lämna ut, rabattkoder och blockering av dagar.

Renate avatar
Skrivet av Renate
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Här går vi igenom några viktiga funktioner som är viktiga för dig som uthyrare att känna till. Till exempel hur du ändrar pris, hur lämna ut/återlämna fungerar, hur rabattkoderna fungerar och hur du blockerar dagar. Allt för att dina uthyrningar ska fungera så smidigt som möjligt!

Att förlänga en hyresperiod

I dagsläget har vi tyvärr ingen funktion för att förlänga en pågående hyresperiod. För att förlänga skickar hyrestagaren en ny hyresförfrågan för de extra dagarna. Har ni å andra sidan kommit överens om att hyrestagaren kan behålla prylen en extra dag eller två utan extra kostnad, behöver du inte förlänga hyresperioden. Du väntar bara tills hyrestagaren har återlämnat hyrprylen innan du markerar den som återlämnad. (I det här fallet är det viktigt att du har markerat prylen som hämtad, annars avslutar systemet hyran automatiskt när hyresperioden i är över).

Att ändra pris

Du kan ändra priset på en hyresförfrågan via appen (till exempel om ni har kommit överens om ett specialpris). Då går du in i förfrågan och trycker på priset. Där har du då möjlighet att ändra priset manuellt. Detta påverkar inte priset på andra förfrågningar eller i själva annonsen. Priset kan inte ändras efter att en hyresförfrågan är betald, så detta måste göras innan betalning.

Att ändra datum

I dagsläget kan du som uthyrare inte själv ändra hyresdatumet. För att ändra datum måste ni därför antingen avbryta bokningen och sedan skicka en ny hyresförfrågan eller kontakta vår support så kan vi ändra datumet manuellt. Om ni bestämmer er för att skjuta upp hyrestiden för en betald bokning till ett senare tidpunkt utan att detta ändras i vårt system, avslutar systemet hyran automatiskt efter att hyresperioden i systemet är över. Det är därför bra om det står rätt datum i systemet så att det inte händer. Ändra datum kan bara göras innan hyran är avslutad.

Hämta/återlämna, dagar/dygn

Hyror via Hygglo är per dag och inte dygn. D.v.s. att om man bokar 1 dag, ska man hämta och återlämna samma dag. Vill du vara flexibel och bjuda på en kväll så upphämtningen sker tidigare än den bokade hyresperioden är det inga problem, försäkringen gäller ändå. Samma med om du önskar att låta hyrestagaren ha kvar den en dag extra. Vad du gör i dessa fall är att använda funktionen för att markera en hyra som hämtat och återlämnat, då börjar hyran och slutar hyran baserat på dina markeringar. Obs. dessa markeringar påverkar inte hyrespriset.

Om du inte använder funktionen för att markera en hyra som hämtad av hyrestagaren, avslutar systemet automatiskt hyran efter att hyresperioden är över, oavsett om hyrestagaren har återlämnat prylen eller inte. Därför kan det vara bra att ha för vana att alltid använda funktionen när en hyrestagare hämtar upp hyrprylen.

Avbokning/återbetalning

När en hyrestagare har betalat börjar avbokningsvillkoren att gälla. Om en hyrestagare avbokar en hyra innan den startar är det de avbokningsvillkor du har valt som avgör hur mycket hyrestagaren kommer att få tillbaka. Återstående belopp utbetalas till dig (minus vår provision). Om hyrestagaren avbokar samma dag som hyran börjar / efter att hyran har börjat kommer ingen återbetalning att göras. Du får då full betalning för hyran.

Om du behöver avboka en hyra har hyrestagaren alltid rätt till full återbetalning. Det är därför viktigt att du som uthyrare avbokar, då kommer 100% återbetalning alltid att skickas till hyrestagaren.

För att återbetala en hyra går du in på den bokning du vill avboka. På hemsidan på dator och mobil ser du en stor röd knapp där det står "Återbetala uthyrningen". I appen trycker du på hamburgermenyn bredvid meddelandefältet för att få upp alternativet att återbetala hyran.

Blockera dagar/semesterläge

I appen under din profil hittar du funktionerna "Blockera dagar" och "Slå på semesterläge".

Blockera dagar

Du kanske ska vara bortrest ett tag eller av någon annan anledning inte har möjlighet att hyra ut dina prylar under en viss period. Kom ihåg att blockera dessa dagar, då kan ingen boka dessa dagar men dina annonser syns fortfarande och man kan fortfarande skicka förfrågningar på de dagar du inte har blockerat.

Slå på semesterläge

Ska du vara bortrest så att du inte har mobilen tillgänglig, eller vill du slippa notiser under en avslappnande fjällvandring? Slå på semesterläge, då får du inga notiser och de som skickar förfrågningar till dig får veta att du antagligen inte kommer svara. Långsamma eller uteblivna svar påverkar inte din svarstid om du har slagit på semesterläget.

Platser, unik annons på varje plats

När du skapar en annons har du möjlighet att lägga till flera olika platser att lämna ut på. Alla platser du anger kommer då att ha en "separat" annons. När någon söker efter en pryl där din annons kommer upp ser de bara annonsen för den adress som ligger närmast den plats hyrestagaren söker ifrån. När du får en hyresförfrågan kommer du att kunna se vilken adress förfrågan skickades på, så att du kan bestämma om du kan lämna ut prylen från den här adressen vid önskad tidpunkt. Om du inte kan lämna ut från denna adress måste du informera hyrestagaren om detta med information om en alternativ adress som fungerar så att hyrestagaren kan välja om det fortfarande är relevant att hyra.

Tanken med dessa extra platser är inte marknadsföring och bättre synlighet på plattformen (genom att träffa fler sökande) utan att du anger adresser där du faktiskt kan lämna ut prylar. Till exempel om du kan ta med en pryl och lämna ut den från jobbet.

Hur rabattkoder fungerar

På sidan https://www.hygglo.se/codes hittar du din unika kod som du kan dela med nära och kära. Den här koden fungerar på en hyrtagares första hyra på Hygglo. När någon har använt din kod och gjort sin första bokning får du en kickback i form av kredit på ditt Hygglo-konto.

När du ger ut din rabattkod eller om en hyrestagare säger att hen har en kod som hen vill använda, kan du informera om hur koderna registreras. De måste registreras på samma sida som där du hittade din kod: https://www.hygglo.se/codes. Koden anges i kodfältet och användaren trycker på “Använd”. Detta uppdaterar saldo på hyrestagarens Hygglo-konto. När hyrestagaren sedan betalar för sin nästa hyra betalas hyran automatiskt med saldot på kontot och eventuellt återstående belopp betalas med kort.

OBS! Det är viktigt att lägga in rabattkoden innan du betalar, den kan inte dras i efterhand.