Allmän information
Så funkar Hygglo när du vill hyra

Steg för steg guide som går igenom hur Hygglo fungerar när du hyr

Renate avatar
Skrivet av Renate
Uppdaterad för mer än en vecka sedan
  1. Sök efter vad du vill hyra i sökrutan på hemsidan. Vi rekommenderar att du anger den plats du vill hyra i närheten av. Då sorteras sökresultatet efter avstånd till din valda plats. Det vill säga de första annonserna som visas i sökresultaten är de som ligger närmast dig. Ju längre ner i sökresultatet du scrollar, desto längre bort är hyresobjektet.

2. Du går in på annonsen genom att klicka på bilden i sökresultatet. Inuti själva annonsen hittar du en mer detaljerad beskrivning av hyresobjektet, information om pris, uthyrare och avbokningsvillkor (vi rekommenderar att du bekantar dig med villkoren innan du gör en bokning) samt en kalender (är du i mobilen klickar du på “Se lediga datum” för att få upp kalendern och i appen klickar du på knappen "Gör en förfrågan"). I kalendern kan du markera de dagar du vill hyra genom att först markera den första dagen i hyresperioden och sedan välja den sista dagen. Då väljs hela perioden automatiskt och du ser vad hyreskostnaden för hela perioden är.

På Hygglo hyr du per dag, inte dygn eller timmar. Önskar du att hämta hyresobjektet på en lördag och återlämna det på en söndag så det är det då två dagar, oavsett hur många timmar du faktiskt har haft hyresobjektet. Dock är det helt OK från Hygglos håll att hämta prylen kvällen innan hyresperioden eller lämna tillbaka det morgonen efter, det kommer du överens om med uthyraren.

3. När du har markerat önskad hyresperiod är det dags att skicka en hyresförfrågan till uthyraren. Tryck på den gröna knappen som säger “Skicka förfrågan”. Är du ny på Hygglo eller utloggad får du upp en ruta som ber dig logga in eller registrera dig. Båda görs via BankID. Om du redan har ett konto och är inloggad ser du en ruta som bekräftar att förfrågan har skickats.

4. När förfrågan skickas hamnar du automatisk inuti förfrågan på ditt Hygglo-konto. Vi rekommenderar att skicka ett meddelande till uthyraren här, eftersom vi ser att detta ökar chanserna för ett snabbt och positivt svar.

Om du har specifika frågor om hyrprylen och önskar att kontakta uthyraren innan du skickar en hyresförfrågan kan du göra det från annonsen. I annonsen ser du en grön knapp med “Skicka meddelande”. Använder du Hygglo i mobilen är det en rund grön knapp med en papperflygplansikon. I appen hittar du en knapp där det står "Chatta med uthyraren". Du behöver ett konto för att skicka ett meddelande.

5. Nu är det upp till uthyraren att svara på din hyresförfrågan. Detta kan göras genom att skicka ett meddelande, acceptera eller neka förfrågan. Om uthyraren nekar förfrågan finns det inget mer du behöver göra med just den förfrågan, den arkiveras automatiskt. Om uthyraren accepterar din hyresförfrågan betyder det att du kan hyra hyrprylen under önskad period. Oavsett vad uthyraren svarar på din hyresförfrågan får du avisering antingen i appen eller via SMS.

Det är bra att skicka flera hyresförfrågningar till olika uthyrare. Du förbinder dig inte till någonting genom att skicka en förfrågan, men det ökar dina chanser för ett snabbt och positivt svar genom att skicka fler förfrågningar.

6. När förfrågan har godkänts är nästa steg att betala för hyran. Det är betalningen som gör en förfrågan till en bokning och det är när betalningen görs som avbokningsvillkoren träder i kraft. Du kommer också få tillgång till ytterligare kontaktuppgifter för uthyraren efter betalning samt exakt adress där prylen finns. För att betala, gå till förfrågan i ditt konto. För närvarande är det bara möjligt att betala med kort på Hygglo.

7. Kom överens om detaljer som tid för hämtning och återlämning med uthyraren om detta inte redan har gjorts.

8. Hämta hyrprylen. Detta görs vanligtvis hemma hos uthyraren, men man kan också komma överens om överlämning på en annan plats. Vi rekommenderar att du går igenom hyrprylen tillsammans och bestämmer en tid för återlämning om detta inte redan har beslutats.

När du hyr är det viktigt att behandla hyrprylen försiktigt och ta hand om det du har hyrt. Skulle en olycka inträffa under hyresperioden finns en försäkring som täcker skador på hyrd egendom. Kontakta uthyraren i en sådan situation så snart som möjligt.

9. Återlämnande av hyrpryl vid överenskommen tid. Om något skulle uppstå som gör det omöjligt för dig att komma till överenskommen tid rekommenderar vi att du kontaktar uthyraren så snart som möjligt för att ordna en ny tid. Du behöver inte göra något för att aktivt avsuta hyresperioden i Hygglo, detta kommer att ske antingen automatiskt efter att hyresperioden är över eller när uthyraren markerar hyrprylen som återlämnat.

Om du vill förlänga hyresperioden, skicka en ny begäran till uthyraren för att se om det är okej att förlänga hyran.

10. Det sista steget är att lämna betyg.